Blog

Házikó bevásárlókosárban

Az első lakásvásárlás 10 leggyakoribb hibája

Senki sem vitatja, hogy a házvásárlás dilemmákkal teli dolog. Mivel nem mindennapos tevékenységről van szó, minden lépését érdemes megterveznünk, hogy ne okozhasson fejfájást egyetlen rossz döntés sem a folyamat során. Az első lakásvásárlók akaratukon kívül hajlamosak a tévedésekre, de ezért senki felett sem törhetünk pálcát. Hogy elkerülhesse a fejfájást, most bemutatjuk, hogy mi az első lakásvásárlás 10 leggyakoribb hibája. És természetesen azt is eláruljuk, hogyan kerülheti el őket.

Évről évre, mikor az első lakásvásárlók piacra lépnek, szinte mindig ugyanazokat a hibákat követik el, amelyeket szüleik, testvéreik és barátaik is, amikor első ingatlanukat vásárolták. Ön új vásárlóként most megállíthatja ezt a körforgást. 

Az első lakásvásárlás 10 leggyakoribb hibája

  1. Első vásárlóként nincs konkrét elképzelése arról, hogy milyen árú ingatlant engedhet meg magának.

Sok időt vesztegethet azzal, ha nem megfelelő árazású házakat keres fel. Az anyagi tervezetlenség hatására olyan ingatlanokat is megnézhet, amelyek túlságosan drágának bizonyulnak és olyanokat is, amelyek az optimális ár alatt vannak.

Sok első vásárló számára  az a cél, hogy egyrészt ingatlanhoz jusson, másrészt olyan kényelmes hitelkonstrukcióval rendelkezzen, amely nem okoz számára álmatlan éjszakákat a törlesztés kapcsán. Sokszor ezért valóban jó ötlet “alacsonyra célozni”.

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Használjon jelzáloghitel kalkulátort, hogy megtudja, melyik ársáv megfizethető leginkább az Ön számára, mi minősül már túlzásnak és mi teljességgel elfogadhatatlan. Ebben természetesen nagy segítségére lehet egy jó ingatlanközvetítő, aki segít a megfelelő anyagi döntésekben is.

 

  1. Csupán egyetlen árajánlat beszerzése

A jelzáloghitel alapú ingatlanvásárlás olyan, mintha autót, vagy egyéb drága árucikket vásárolnánk. Mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. A jelzáloghitel kamatlábai hitelezőnként változnak, ahogyan az olyan díjak is, mint a zárási költségek és kedvezmények. 

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Lehetőségei szerint kérjen minél több hitelkonstrukciós ajánlatot. Akár százezreket is megtakaríthat, ha legalább 4-5 hitelezőt felkeres kérelmével a legjobb konstrukció nyomában.

 

  1. Nem ellenőrzi a hiteljelentéseket és nem javítja ki annak esetleges hibáit

Mint minden szakavatott a piacon, mindenki biztosra megy. A jelzáloghitelezők ezért alaposan megvizsgálják az Ön hiteljelentését, hogy milyen feltételekkel, vagy egyáltalán engedélyezzék-e Önnek a kölcsönt. Ha a hiteljelentése hibákat tartalmaz, előfordulhat, hogy magasabb kamatlábat ajánlanak Önnek, mint amit megérdemelne. Ezért érdemes minden alkalommal meggyőződnie arról, hogy hiteljelentése hibátlanul pontos.

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Önnek magánszemélyként joga van ahhoz, hogy a Központi Hitelinformációs Rendszerben Önről nyilvántartott adatokba betekintsen, azokat megismerje. Saját Hiteljelentés minden természetes személy (magánszemély) számára korlátozás nélkül kérelmezhető bármely pénzügyi intézménynél vagy a KHR-nél.

 

  1. Túl alacsony előlegfizetés

Nem kell 20%-os előleget fizetnie ahhoz, hogy lakást vásároljon. Egyes hitelprogramok (5. pont) lehetővé teszik, hogy csupán alacsony, vagy akár 0%-os előleggel vásároljon lakást. Nyilván sokszor ez jól hangzik, de a friss lakástulajdonosok időnként megbánják.

Egy külföldi cég megbízásából végzett felmérés szerint minden kilencedik (11%) 35 év alatti lakástulajdonos egyetértett azzal az állítással, hogy várnia kellett volna még, hogy több előleget fizethessen vásárláskor. Így a kisebb előleg fizetése volt az egyik leggyakoribb döntés, amelyet az ezredfordulós lakástulajdonosok végül megbántak.

A kulcs az, hogy az előleg biztosítsa a megfizethető havi lakástörlesztést.

Hogyan kerülhetjük el ezt a hibát: Annak eldöntése, hogy mennyit kell megtakarítani, megítélés kérdése. Egy nagyobb előleg lehetővé teszi, hogy kisebb jelzáloghitelt vegyen fel, ami megfizethetőbb havi lakástörlesztést biztosít. A több pénz megtakarítására szánt idő hátulütője, hogy a lakásárak és a jelzáloghitel-kamatlábak közben megemelkednek, ami végső soron nehezíti a kívánt lakás megvásárlását. A kulcs az, hogy az előleg olyan összegű legyen a hitelkonstrukcióban, amely hatására minden hónapban kényelmesen tudja fizetni a törlesztőrészleteket. Természetesen sokmindentől függ, de átlagosan 3-5 év elegendő lehet megfelelő előleg kispórolásához.

 

Maradjon velünk, mert hamarosan azt is megtudhatja, hogyan érdemes kalkulálnia a felújítási munkák költségeit

Ajtó kulccsal

 

  1. Nem keresnek első lakásvásárlói programokat

Első lakásvásárlóként legtöbbször nem rendelkezünk nagy mennyiségű tőkével az előlegre és a zárási költségekre. A drága előlegre való gyűjtögetés tudata sokakkal elfeledteti az egyéb lehetőségek tárházát.  Rengeteg alacsony foglalójú hitelprogram létezik, köztük olyan állami programok is, amelyek az első lakásvásárlóknak nyújtanak előleg-támogatást és versenyképes jelzáloghitel-kamatlábakat.

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Mindenképpen járjon utána az aktuális jogszabályoknak, lakásvásárlási törvényeknek. Bizonyos kritériumok megléte esetén jó konstrukciókkal élhet. Ebben a kérdésben szintén nagy segítségére lehet egy ingatlanközvetítő, aki ismeri a kapcsolódó hatályos jogszabályokat. 

 

  1. A megtakarítások kimerítése

Ha korábban tulajdonban lévő lakást vásárol, szinte elkerülhetetlen, hogy a birtokba vételt követően az épület javításra szoruljon. Lehet, hogy ki kell cserélnie a vízmelegítőt, vagy ki kell fizetnie a lakásbiztosítás önrészét egy épp rosszkor jött természeti csapás után.

Az első lakástulajdonosok egyre nagyobb problémája, amikor elromlanak bizonyos dolgok a megvásárolt ingatlanban. Anyagilag hamar padlóra kerülhetnek, ha nincs elég megtakarításuk vészhelyzetekre.

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Spóroljon annyi pénzt, amiből kifizetheti az előleget, a zárási- és beköltözési költségeket, és amiből a javításokra is futja. A hitelezők adnak becslést a zárási költségekre vonatkozóan, a költözés költségeiről pedig érdemes telefonon érdeklődni több cégnél, vagy szemfülesen ismerősök segítségét kérni.

 

  1. Hitel igénylése az adásvétel véglegesítése előtt

Mikor látszólag sínre kerülnek a dolgok, hozhatunk könnyelmű döntéseket, amelyeket csak később bánunk meg. Az új ház intézése közben elcsábulhatunk, hogy jó lenne egy új autó vagy televízió is akár, ám ezzel óvatosnak kell lennünk.

A hitelügyintézés szempontjából veszélyes lehet, ha Ön a jelzáloghitel igénylése és annak lezárása közötti időszakban újabb hitel igénylésébe kezd.

Várjon a lezárásig az új hitelszámlák megnyitásával vagy a nagy kiadások hitelkártyákra történő terhelésével.

Hogy miért? A lakásvásárláshoz felvett jelzáloghitel megállapítása az Ön pillanatnyi jövedelemarányos adósságállományán alapul, ami megmutatja azt, hogy a havi jövedelmének hány százaléka fordul át havi adósságfizetésre. Az újabb hitel felvétele pedig megváltoztatja az Ön adósság/jövedelem arányát, hitelképességét.

A jelzáloghitel lezárásakor a hitelező pénzügyi cég egy utolosó ellenőrzéssel megvizsgálja az Ön hitelképességét. Ha az adósság/jövedelem aránya menet közben nőtt, a hitelező módosíthatja a jelzáloghitel kamatlábát vagy egyéb költségeit. Ez késleltetheti a hitel zárását, rosszabb esetben azonban a jelzáloghitel törlését is eredményezheti.

Hogyan kerülheti el ezt a hibát: Várjon a lezárásig az új hitelszámlák megnyitásával, illetve a bútorok, háztartási gépek vagy szerszámok hitelkártyára történő terhelésével. Nem baj, ha ezeket a dolgokat már előre kiválasztja, csak ne vásárolja meg őket hitelre, legalábbis addig ne, amíg a ház kulcsai a kezében nincsenek.

 

  1. Lakásvásárlás még a jelzáloghitel igénylése előtt

Igen persze, a lehetséges új otthonunk alternatíváinak böngészése, felkeresése sokkal szórakoztatóbb, mint egy hitelezővel beszélgetni a pénzügyeinkről. Ezért sok első lakásvásárló előbb nézegeti a lehetséges ingatlanokat, mint kiderítené, hogy mennyi hitelt tud felvenni a vásárláshoz. Persze ez az út aztán gyakran csalódáshoz vezet, amikor kiderül, hogy rossz árkategóriában keresgéltek (túl magas vagy túl alacsony), vagy amikor megtalálják az ideális otthont, de nem tudnak rá megfelelő ajánlatot tenni.

Hogyan kerülje el ezt a hibát: Beszéljen egy jelzáloghitel-szakértővel arról, hogy előminősítést vagy akár előzetes jóváhagyást kapjon lakáshitelre, mielőtt komolyan belekezdene új otthona keresésébe. Az előminősítési vagy előengedélyezési folyamat magában foglalja jövedelmének és kiadásainak felülvizsgálatát, és versenyképesebbé teheti Önt, mert megmutathatja az eladóknak, hogy képes alátámasztani az ajánlatát.

Tehát a nem megfelelő árkategóriájú ingatlanok felkeresése puszta időpocsékolás.

 

  1. A lakhatás költségeinek alulbecslése

Előfordulhat olyan kellemetlen meglepetés is, hogy miután megvásárolta a lakást, a havi számlák egyre csak gyűlnek. Bátran kimondhatjuk, hogy a lakásvásárlás nemcsak a jelzáloghitel törlesztéséről szól. Ott lesz a villanyszámla, a gázszámla, a kábeltévé, ott lesz az összes olyan dolog, amivel a bank nem törődik, amikor a jelzáloghitelre való jogosultságot vizsgálja. A bérlők gyakran fizetnek ilyen számlákat is. Egy új otthon azonban magasabb költségekkel járhat.

Hogyan kerülheti el ezt a hibát: Dolgozzon együtt egy megbízható ingatlanügynökkel, aki meg tudja mondani, hogy a környék ingatlanadói és biztosítási költségei általában mennyibe kerülnek. Kérje el az eladó közüzemi számláit az elmúlt 12 hónap befizetéseiről – amikor a lakásban lakott – hogy legyen elképzelése arról, várhatóan mennyibe fognak kerülni kiadásai a beköltözés után.

 

  1. A javítási és felújítási költségek téves kiszámítása

Az első lakásvásárlókat gyakran meglepik a magas javítási és felújítási költségek. A vásárlók két hibát követhetnek el:
Először is, csak egy vállalkozótól szereznek be javítási becslést, ami irreálisan alacsony költséget mutat.
Másodszor, hisznek a médiában látott hirdetéseknek, amelyek a felújításokat gyorsabbnak, olcsóbbnak és egyszerűbbnek mutatják, mint amilyenek a valóságban.

Hogyan kerülheti el ezt a hibát: Jobban járunk, ha a javítási költségek becslésére adott összeget bőven számoljuk. A javítási munkálatok függvényében még akár duplázhatjuk is a tényleges költségek megbecsüléséhez. A drága javítások, mint például a tetőcsere esetén mindenképpen kérjen több ajánlatot. Egy jó ingatlanközvetítő tisztában van a helyi lehetőségekkel és kapcsolatban áll a javítást kivitelezni képes vállalkozókkal. Emellett érdemes független ajánlásokat is kérnie barátoktól, családtagoktól és munkatársaktól, hogy össze tudja hasonlítani ezeket a becsléseket azokkal, amelyeket az ügynöke által ajánlott vállalkozóktól kap.

 

Kerülje el a buktatókat és bízza első lakásvásárlását biztos kezekre.

Tapasztalt ingatlanügynökeink mindenben a segítségére lesznek. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy a lehető legjobb feltételek mellett juthasson hozzá álmai otthonához.