Energetikai tanúsítvány

Energetikai tanúsítvány

Épületenergetikai tanúsítvány készítése

2012. január 1. után a lakóingatlanok eladása, vagy bérbeadása esetén kötelező az energetikai tanúsítványt elkészíttetni!

Lakás vásárlás vagy lakás eladás előtt áll?

Az Energetikai Tanúsítványt nem csak azért célszerű minél előbb elkészíttetnie, mert az törvényi kötelezettség, hanem azért is, mert az ingatlanról olyan hasznos információk tudhatók meg általa, melyek fontos érvek lehetnek Önnek eladóként, és még fontosabb szempont annak eldöntéséhez, hogy adott ingatlant megvásárolja-e vagy sem.

Mikor kötelező elkészíttetni az Energetikai tanúsítványt?

Önálló épületnél (például családi ház) a bérleti szerződéshez csatolni is kell az energetikai tanúsítványt.

Lakások bérbeadásánál is érdemes az energetikai tanúsítványt elkészíttetni hiszen egyre tudatosabbak a bérlők, és előfordulhat, hogy egy energetikai tanúsítvány megléte döntő érv lehet adott ingatlan kibérlése mellett.

Ki készíti el az energetikai tanúsítványt és hogyan?

Tanúsítást a Magyar Mérnöki Kamara vagy a Magyar Építész Kamara névjegyzékébe felvett tanúsítók végezhetnek,

Az Energetikai Tanúsítvány Kft. mind az ingatlan eladás, mind pedig az ingatlan vásárlás előtt állók segítségére lehet az energetikai tanúsítvány elkészíttetésében így ügyfeleinknek nem kell a különböző szolgáltatásokat más-más helyről beszerezni.

Mikor érdemes beszerezni?

Az energetikai tanúsítvány 10 évig érvényes, tehát ha Ön úgy dönt, hogy segítségünkkel értékesíti az ingatlanát, ajánlott már a megbízási szerződés létrejöttekor az energetikai tanúsítvány megszerzésének folyamatát is elindítania. Ez a folyamat aránylag gyors eljárás, de nem érdemes megvárni, amíg vevőt talál, hiszen éppen elég tennivaló lesz a szerződéskötés kapcsán.

Kerülje ki a reklamációt!

Ha Ön nem biztosított Energetikai Tanúsítványt a szerződés mellé, és a vevője, bérlője néhány hónappal a beköltözés után reklamálna, akkor a felelősség az Öné. Ebben az esetben, akár 50 ezer forintos büntetést is kaphat szabálysértési eljárás keretében. Egy alacsonyabb szintű besorolás is jobb, mint tanúsítvány nélkül értékesíteni vagy bérbe adni. Nemcsak azért, mert sok esetben a vevők, bérlők maguk is kérik a tanúsítványt, hanem azért, mert így megelőzhető egy jövőbeli reklamáció, jogi vita,

Az energetikai tanúsítvány ára az ingatlan adottságaitól függ.

Horváth István

Tulajdonos

Immár 20 éve foglalkozom ingatlanok értékesítésével, hasznosításával. Számomra megrendelőim megelégedettsége a legfontosabb, valamint, hogy együtt örüljünk közös sikereinknek. Rugalmas munkaidő beosztásom elősegíti, hogy az Ön időbeosztásához is igazodva intézhessük az ingatlanközvetítést.

Szeretettel várom megtisztelő érdeklődését!