Blog

Régi ház

Ezekre figyeljen régi ház vásárlásakor

Már jóideje egy régi ház megvásárlását tervezi? Ez egy nagyon okos ingatlanos lépés lehet, mivel a régi házak általában kevesebbe kerülnek, mint a modern építésűek. Ráadásul, ha Ön az a fajta ember, aki értékeli egy régebbi otthon nosztalgikus vonzerejét és báját, akkor ez szinte biztosan jó döntés.

A régebbi házak tagadhatatlanul történelmi jelleget és egyediséget hordoznak, azért van néhány dolog, amivel tisztában kell lennie, mielőtt vásárolna egyet. Íme egy lista a fontos dolgokról, amelyekre idősebb ház vásárlásakor érdemes mindenképpen odafigyelni, hogy elkerülje a problémákat:

 

Egészségre káros építőanyagok

Mielőtt egy régi ház boldog tulajdonosává válna, vagy egy ilyenbe költözne, mindenek előtt szükséges ellenőrizni, hogy nem tartalmaz-e olyan – az egészségre káros – építőanyagokat, mint például az ólomalapú festékek, vagy az azbeszt. Ezek veszélyt jelentenek a gyermekekre és a felnőttekre egyaránt. Ezért, ha úgy találja, hogy a házban vannak ilyen vegyi anyagok, meg kell bíznia egy szakembert, hogy távolítsa el őket, mielőtt beköltözik. Jó hír, hogy amennyiben 1980 után épült az ingatlan, már jó eséllyel nem használtak ezekből az építésekor.

 

Stabil alapozás

Egy ingatlan alapozása fontos szerepet játszik az épület általános stabilitásában – hiszen az egész szerkezet ezen alapul. Sok régi házban előfordulnak alapozási problémák a természetes elhasználódás, a szeizmikus rezgések, a nedves talaj vagy a közeli fák gyökereinek mozgása miatt. Annak érdekében, hogy a ház lakható legyen, statikust kell felbérelnie, aki megvizsgálja és javaslatot tesz az esetleges sérülések vagy repedések javítására. A szakértők fel tudják mérni az állapotot, és biztosítani tudják az alapzat megfelelő helyreállítását.

 

Tető gondok

A tető állapota szintén egy olyan probléma, ami a legtöbb régi ház esetében különös figyelmet érdemel. Egy több évtizedes ház tetőzsindelyei nagy valószínűséggel már teljesen elhasználódtak, és nem tudják rendesen ellátni a funckiójukat. Annak függvényében, hogy milyen típusú tetőről van szó, a minősége és hatékonysága romolhat az időjárás, a karbantartás és a telepítés minősége alapján is. Szükség esetén fontolja meg, hogy egy környékbeli szakember segítségét kérje a tetőszerkezet javításához vagy cseréjéhez.

 

Régi építésű ház

Elektromos hálózat

A modern otthonokkal ellentétben a régebbi házak általában elavult elektromos hálózattal rendelkeznek, amelyek nem tudják ellátni a modern kor igényeit olyan készülékeknél, mint például a légkondicionáló rendszerek, számítógépek és televíziók, hogy csak néhányat említsünk a sok közül. Éppen ezért mindenképpen gondoskodnia kell arról, hogy a hálózatot az Ön felhasználói igényeinek megfelelően módosítsák, még mielőtt véglegesen beköltözik. 

Régi házba költözni nagyszerű döntés lehet. Egy darab történelmet, egyediséget és klasszikus életérzést hozhat az életébe. Ha azonban elhatározta, hogy egy régebbi ház tulajdonosa lesz, semmiképpen nem érdemes elkapkodnia a vásárlást, és minden kiszemelt ingatlan esetében ellenőriznie kell a fent említett pontok mindegyikét. Amennyiben így tesz, egy olyan házhoz juthat, amelynek megvásárlását minden bizonnyal sosem fogja megbánni!

 

Segítségre van szüksége? Forduljon hozzánk!

Amennyiben leendő otthona megjelenése mellett a környék vonzerejét is fontosnak tartja, válogasson a festői Ráckevén és környékén található ingatlan kínálatunkból!

Tapasztalt ingatlanügynökeink mindenben a segítségére lesznek. Vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy a fenti rizikófaktorok egyikétől sem kelljen tartania álmai otthonának megvásárlásakor.

Keresés helyett inkább kínálna? A témában írt blogcikkünk segítségével elkerülheti, hogy ingatlana évekig porosodjon a többi ajánlat közt !