Blog

Így védheti meg otthonát a vízkár ellen

A változó időjárási viszonyok és a szélsőséges körülmények egyre gyakoribbá válnak világszerte, így Magyarországon is. Éppen ezért érdemes fokozott elővigyázatossággal védeni otthonát a sokszor szűnni nem akaró csapadék ellen. Még mielőtt elsüllyedne a problémákban, előzze meg a vízkár kialakulását. Íme néhány módszer, hogy jobban felkészüljön a csapadékos évszakokra.

 

Nézze át a lakásbiztosítását

Fontos, hogy ne vegye készpénznek a lakásbiztosítást. Éljen a lehetőséggel és mérje fel a változásokat, évente ellenőrizze hogy minden tekintetben rendben van-e a biztosítása. Mivel egyre több a hirtelen nagy mennyiségben lehulló csapadék és ezzel együtt a korábban árvíz által nem érintett földrajzi területeken tapasztalható katasztrofális körülmények, talán itt az ideje, hogy megfontolja a jelenlegi lakásbiztosítási csomagjának árvíz kárra vonatkozó kiegészítését.

Ezenkívül a lakásbiztosítási ügynöke egyben tanácsadója is kell, hogy legyen, ha arról kell döntenie mit érdemes leginkább megvédenie, milyen tulajdona ér a legtöbbet. Rendszeresen vesse fel aggályait és kérdéseit ügynökének, hogy biztos legyen abban, hogy megfelelően biztosítva van az összes lehetséges kockázat megelőzésére. Bár mindent nem lehet előre látni, a biztosítási ügynökkel való nyílt kommunikációval sok mindent elérhet.

 

Szigetelje le a pincét/alagsort a vízkár elkerüléséhez

Nem szükséges egy viharra várnia ahhoz, hogy felmérje a pincében/alagsorban esetlegesen megjelenő nedvességet. Már pusztán a tény, hogy az otthona ezen része a föld alatt található elég indok ahhoz, hogy ellenőrizze a vízkárok lehetőségének minimalizálásához. Az egészen apró beázások, páratartalom problémák is komolyabbá válhatnak, ha túl sokáig figyelmen kívül hagyják őket. Annak érdekében, hogy ingatlana épségben maradjon, keressen olyan szakembert, aki vízszigetelési szolgáltatásokat kínál.

Az alagsor vízszigetelését kizárólag szakszerűen érdemes elvégezni. Legyen szó pincefödém kiöntéséről, alapjavításról, belső/külső csatornákról, csempe burkolatról vagy szivattyú telepítéséről, a szakszerű munka biztosítja, hogy csak a legjobb anyagokat alkalmazzák. Emellett ha szakemberrel dolgoztat az év 365 napján garantáltan nyugodt lehet a kinti időjárási viszonyoktól függetlenül.

 

A penész megfelelő kezelése

Ahol minimális nedvesség is van, ott garantáltan lesz penész is. A legrosszabb hír, hogy ez az esetek java részében még csak fel sem fog tűnni. Tanácsos időközönként egy ezzel kapcsolatos vizsgálatot végeztetni, még mielőtt a penészspórák okozta légzőszervi megbetegedések egyike tovább tetézi a problémát. Ha a vizsgálat során penészgombát találnak, létezik egy többlépcsős folyamat, amely segít annak eltávolításában és a terület fertőtlenítésében a penész teljes felszámolásához.

Sajnálatos módon ez magában foglalhatja a padlóburkolatok és a lambéria felszedését, mivel a víz és a nedvesség nem ismer határokat. Ha a gipszkarton is érintett, azt is el kell távolítani. Mindenképpen olyan szakemberekre lesz szükség, akik rendelkeznek a munkához szükséges megfelelő felszereléssel, valamint a penész elpusztításához és nyomainak eltávolításához szükséges erős vegyszerekkel is. Érdemes továbbá egy szakképzett vízszigetelőt keresni a további munkálatokra, hogy a jövőben ilyen, vagy ehhez hasonló probléma ne fordulhasson elő.

Az utóbbi bekezdés talán kicsit túlzónak tűnhet, és valóban elég költséges is, de azt gondoljuk, hogy az ingatlan értékének óvása mellett ezzel saját és szerettei egészségének védelméről is gondoskodhat, ami pedig mindennél fontosabb.

 

Betonfalak és a ház padlóinak javítása

A betonban lévő hajszálrepedések elsőre akár semmiségnek tűnhetnek, de valójában ezen keresztül válik lehetővé a vízkár kialakulása, de még egyes rovarfélék bejutása is otthonába. Ezek a repredések jellemzően nem jelentenek szerkezeti veszélyt, mindössze a megszilárdulási folyamat természetes következményeként jönnek létre. Ahogy a víz elpárolog a száradó födémből, az hajlamos kissé zsugorodni. Ez elegendő ahhoz, hogy finom repedések keletkezzenek.

A gyakorta használt foltozó és töltő anyagok szépen kitölthetik ezeket az apró repedéseket, idővel azonban hatástalanná válnak. Ezt követően Önre fog várni az a kellemesnek semmiképp sem nevezhető feladat, hogy kikaparja a repedéseket és újrakezdje az egész folyamatot. A megfelelő termékek és módszerek kiválasztásához mindenképpen konzultáljon egy profi vízszigetelő céggel. Továbbá, ha nagy repedéseket vagy kidülledő falakat észlel otthonában, akkor is forduljon a szakértőhöz. Ezek ugyanis valószínűleg komolyabb problémákra utalnak.

A tél közeledtével megnő a vízkár kockázata otthonában. Ahelyett, hogy megvárná, míg egy komoly vihar kellős közepén találja magát, a legjobb, ha elejét veszi a dolognak. 

Aligha van jobb érzés, mint biztonságban lenni otthonában, amikor kint tombolnak az elemek, és még nagyobb kényelmet jelent, ha biztos lehet benne, hogy otthona kár nélkül átvészeli az egészet.

 

Eladná ingatlanát, vagy vásárolni szeretne egyet? Forduljon hozzánk bizalommal. 20 éves ingatlanközvetítői tapasztalatunkkal az ön számára is megtaláljuk a legjobb választást.