Blog

Top 5 ok, amiért érdemes ingatlanügynököt fogadni

Cikkünkből máris megtudhatja, mi az 5 legfőbb indok, amiért érdemes ingatlanügynököt fogadni lakásvásárláskor és eladáskor egyaránt..

Az ingatlanpiacon a vásárlók és az eladók mindig egy képzeletbeli fal két oldalán állnak. Míg a vásárlók igyekeznek a lehető legalacsonyabb áron megkaparintani egy ingatlant, addig az eladók próbálnak minél több pénzért megválni tőle. Bár szándékaik különböznek, a végcéljuk ugyanaz: Mindketten értékesítést akarnak. 

Tartozzon bármelyik csoportba a kettő közül, mindenképpen érdemes ingatlanügynököt fogadni az értékesítéshez. Hogy miért?

 

 1. A pénzről szól minden…

Eladóként természetesen Ön igyekszik a lehető legtöbb pénzt kapni otthonáért, s talán arra gondol, miért fizessen jutalékot bárkinek is, hiszen saját maga is képes azt eladni. Mivel még sokan gondolkodnak napjainkban is hasonlóképp, 2017-ben készült egy tanulmány, hogy összevessék a saját kezű eladások és a közvetítőkön keresztül értékesített ingatlanok megtérülését. A tanulmány azt mutatta, hogy az ingatlanközvetítőkön keresztül értékesített ingatlanok körülbelül 30%-al hoztak több pénzt a tulajdonosoknak, mint azokban az esetekben, ahol nem működött közre ügynök.

 

Persze emellett fennál annak lehetősége, hogy egyébként is jutalékot kell fizetnie, ha vevőjét ingatlanos képviseli. Mi éri meg tehát jobban? A vásárló ügynökének jutalékát általában beleszámítják a vételárba – viszont így Ön is megspórolhatja azt a pénzt, amit saját ügynökének fizetett volna.

 

Tehát mindenképpen érdemes ingatlanügynököt fogadni vásárláshoz, hiszen az eladó fizeti a járulékát, nem Ön. Ha elenyésző eséllyel is, azért mindig fennáll annak lehetősége, hogy az eladó ezt megtagadja. Ebben az esetben még mindig szétnézhet a piacon egyéb ingatlanok után, bár ez attól is függhet, hogy a vevők vagy az eladók piacán vásárol. És persze, hogy ki van fölényben.

 

2. A részletek is nagyon fontosak

A stressz és az izgatottság miatt bármikor előfordulhat velünk, hogy egy ingatlanügylethez kapcsolódó sokoldalas dokumentumot hiányosan nézünk át vagy értünk meg. Függetlenül attól, hogy eladunk vagy vásárolunk, mindig tisztában kell lennünk minden részlettel, hogy még véletlenül sem keveredjünk kellemetlen helyzetbe. Már csak az adásvételi szerződés is meghaladhatja a 10 oldalas terjedelmet, nem beszélve a helyi és állami hatóságok dokumentumairól.

 

Még mindig azon gondolkodik, fizessen-e jutalékot egy ingatlanügynöknek? Gondoljon bele abba, hogy bármilyen apró hiba ezekben a dokumentumokban máris olyan költségekbe sodorhatja, mint amennyi adott esetben a jutalék lenne, vagy akár jóval többe is. Leendő ügynöke azonban tisztában lesz minden efféle papírmunkával, így Ön végre elfelejtheti a stresszes ügyintézést. 

 

Példaként képzeljük el a következő helyzetet: Egy vevő ajánlatot tesz egy lakásra, azonban annak feltétele, hogy jelzáloghitelt kapjon. Nincs lehetőség arra, hogy a vevő megvásárolja az ingatlant anélkül, hogy előbb biztosítaná a finanszírozást. – De az adásvételi szerződésben nincs olyan feltétel vagy menekülési lehetőség, amely lehetővé tenné, hogy a vevő kiszálljon az üzletből, ha a finanszírozás nem sikerül. A vevő így köteles végig vinni az adásvételt, vagy beperelik, ha kiderül, hogy a jelzáloghitellel gond van. 

 

Ha még mindig tántoríthatatlan az ingatlanügynök alkalmazása ügyében, fontolja meg egy kisebb, egyszeri díj fizetésével járó bróker felbérlését, aki egyszerűen felülvizsgálhatja a szerződéseket még aláírásuk előtt. 

 

3. Az ingatlanügynök kötelezettségei az Ön védelmét szolgálják

Itt említhetjük meg az ügynök 3 legfontosabb kötelezettségét. Ezek az ügyfeleik felé tanusított Adatvédelmi-, titoktartási- és bizalmi kötelezettségek. 

Az ügynökök jogilag kötelesek ügyfeleik érdekeit előtérbe helyezni. Fiduciárius felelősségük van ügyfeleikkel szemben, mögöttük állnak akár vevők, akár eladók. Ez a kötelezettség a titoktartás egy nagyon magas fokozatát jelenti. Erősen meggondolandó, hogy vevőként valóban át akarja-e adni legbizalmasabb pénzügyi adatait egy magánszemélynek, akinek nincs semmilyen jogi titoktartási kötelezettsége!? Ugyanez vonatkozik az eladó ügynökére is, akinek Önnel szemben nincs bizalmi felelőssége. Az Ön ügynöke tudja, hogy a másik fél ingatlanosa által kért bármilyen információ ésszerű-e.

 

Az ingatlanügynökök szakmai szövetségének hála Ön akkor is élhet jogorvoslattal, ha Ön a vevő, és az eladó ingatlanosa félrevezette. Ez nyilván azt feltételezi, hogy az eladónak is van ügynöke. Jóval kevesebb lehetősége van viszont akkor, ha az eladó saját maga intézi az ingatlanügyeket. Önmagában már ez elegendő indok amellett, hogy érdemes ingatlanügynököt fogadni, azonban hátra van még két nyomós érv is az eddigiek emellett.

 

4. Egy jó ingatlanügynök mindig tudja, mit vegyen szemügyre

A vevő mindig tudja, mire van szüksége. Konkrét listát tart a fejében mindarról, aminek meg kell meglennie a vásárolni kívánt ingatlanban. Ilyen a garázs, a melléképület, a hálószobák száma és még egy sor más fontos, és kevésbé fontos tényező.

 

Az ingatlanügynöke azonban ezeken túl mindarra is odafigyel, amelyek talán elkerülnék a figyelmét. Ilyenek például a központi fűtés, a kazán állapota, a szivárgásos vagy tetőfedési gondok, a nedvesedés és a rovar problémák. Az ügynök figyelmét sosem kerülik el ezen tényezők árulkodó jelei, és azonnal tudja, hogyan közelítse meg őket a legelőnyösebb módon. Munkájának hála így jelentős mennyiségű pénzt takaríthat meg Önnek.

 

Ha ön eladó, tudja, mennyit szeretne kapni az otthonáért, az azonban kétes, hogy ez az ár reális-e. A megfelelő irányár meghatározásához az eladónak képesnek kell lennie a hasonló eladások pontos összehasonlítására. Ezek igazolják, vagy cáfolják meg ugyanis, hogy az általa eladni kívánt ingatlan irányárát jól határozta-e meg. Valljuk be, ez azért nem kis feladat, sok időt és utánajárást igényel. Az ügynök azonban nap mint nap ezzel foglalkozik, így szinte álmában is képes összehasonlító piaci elemzéseket készíteni. 

 

Minden ármódosító tényezőt ismer, és követi a vásárlói véleményeket és egyéb visszajelzéseket is az ingatlanpiacon. Tisztában van a környék demográfiai adataival, bűnözési rátájával, az iskolákat és egyéb fontos tényezőket érintő megbízható információkkal. Ezen adatok kutatása szintén sok időt és energiát igényel, pláne ha azt sem tudja az ember, hol kezdje a keresést.

 

5. Vajon ki tárgyal jobban? Mi, vagy egy ingatlanügynök?

Természetesen ha valakinek nem tartozik munkakörébe a mindennapos tárgyalás, nem várható el, hogy úgy értsen hozzá, mint azok, akiknek ez a munkájuk. Egy tulajdonos mindig úgy mutatja be az eladni kívánt lakását, hogy mondandója minden szavából érzékelhető lesz a kötődése. Sokszor nem tudatosan, mégis próbálja formálni a vásárló elképzeléseit a sajátja alapján, kiemelve mindazt, ami szép és otthonos a lakásban. 

 

Hogyan kell tehát jól alkudni? Tudunk? Szeretünk egyáltalán? Sokan ódzkodunk az alkutól, mert fogalmunkn sincs, hogyan fog végződni. Ez azonnal bizonytalanságot ültet az arcunkra, amit egy szemfüles ügyfél máris igyekszik kihasználni. Önmagában már ez is elegendő idok ahhoz, hogy vásárlásra és eladásra szánt ingatlan értékesítésére is mindenképpen érdemes ingatlanügynököt fogadni.

 

Az ingatlanost tárgyalások sorozatára készítették fel. Szinte mindannyian rendelkeznek saját érvelési stratégiával, melyet ügyleteik kapcsán folyamatosan csiszolnak, tökéletesítenek. Tudják, mi működik és mi nem egy tárgyalás során. Nagyon fontos tulajdonságuk, hogy nem rendelkeznek érzelmi kötődéssel, mint a tulajdonosok vagy vásárlók, így az érzelmek nem homályosítják el gondolkodásukat.

 

Az ügynök képes ráébreszteni a vásárlót arra is, hogy ne vegyen meg olyan – sokszor magas többletköltséggel járó – ingatlant, amire valójában nincs is szüksége. A praktikus vásárlás figyelembevételével így még több pénzt takarít meg a vásárlónak. 

 

Mi tehát a lényeg?

A lakásvásárlás/eladás rendszerint nem mindennapos tevékenységünk. Azonban amennyire ritka esemény, olyannyira határozhatja meg akár több évre is anyagi biztonságunkat. Minden mozzanata nagy körültekintést igényel, amit egyetlen jó döntéssel megoldhat. 

 

A trükk lényegében az, hogy felismerje, mikor van szüksége segítségre, és megtalálja ehhez a megfelelő személyt.

 

Így, hogy megtudta, mi mindenért érdemes ingatlanügynököt fogadni házértékesítése ügyében, a döntés az Ön kezében van. Ha nem szeretné szerencséjét a véletlenre bízni, vegye fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén. Mi mindenben segítünk Önnek!